Nämä alunperin Sikke Sumarin ohjeella tehdyt sämpylät ovat nousseet koko perheen suosikiksi. Helppo ja herkullinen ohje, suosittelen! Taikina tulee tehdä reilusti etukäteen, mutta muuten tähän ei juurikaan tarvitse aikaa varata.
7,5dl lämmintä vettä
1,5pss kuivahiivaa
1-2tl suolaa
3dl ruisjauhoja
1dl sämpyläjauhoja
noin 8-9dl vehnäjauhoja
Sekoita hiiva ja suola lämpimään veteen.
Lisää jauhot joukkoon sekoittaen isolla lusikalla tai kauhalla.
Älä vaivaa taikinaa, vaan sekoita vain sen verran, että jauhot sekoittuvat joukkoon.
Peitä kulho leivinpaperilla ja keittiöliinalla, ja jätä yöksi jääkaappiin. Jos et ehdi pitää taikinaa yön yli kylmässä, vähintään muutamaksi tunniksi se on hyvä jättää muhimaan.
Kuumenna uuni 230 asteeseen.
Lusikoi kahdella lusikalla taikinaa kasoiksi pellille leivinpaperin päälle,
ripottele päälle jauhoja ja tee veitsellä ristiviilto sämpylän pintaan.
Paista noin 30 minuuttia.
Jos haluat tehdä sämpylöiden sijasta leipiä, jaa taikina pellille kahdeksi isoksi kasaksi.
Sämpylöiden pinnan rapeus säilyy, jos et peitä niitä liinalla otettuasi sämpylät uunista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti